Vakcinacija pasa

Ako želite da Vaš pas ostane zdrav, preporučljivo je da se držite predviđenog rasporeda vakcinacija. Otkrijte zašto i kada je pravo vreme za vakcinaciju vašeg ljubimca.

Kada je vreme za vakcinaciju?

6-8 nedelja
Obavezne vakcine: Štenećak, parainfluenca
Opciona vakcina: Bordetella bronchiseptica (pseći kašalj)

Između 6. i 8. nedelje vreme je za prvu vakcinu, protiv štenećaka i parainfluence. Štenećak je fatalna infekcija, koju štene može da dobije u kontaktu sa zaraženim psom ili u zaraženoj spoljašnjoj sredini. Najčešći simptomi su povraćanje, dijareja, kašalj i, u nekim slučajevima, grčevi.
Parainfluenca je zarazna i širi se putem vazduha. Reč je o respiratornoj infekciji, a simptomi su kijanje i kašalj. Što se tiče opcione vakcine protiv bakterije Bordetella bronchiseptica koja prouzrokuje pseći kašalj, ona je preporučljiva ako imate više pasa kod kuće ili ako vaš pas provodi puno vremena sa drugim psima u parkovima ili na drugim javnim mestima.

10-12 nedelja
Obavezne vakcine: DHPP
Opcione vakcine: Koronavirus, Leptospiroza, Bordetella, Lajmska bolest

Između 10. i 12. nedelje vreme je za DHPP vakcinu koja štiti od štenećaka, hepatitisa, parvovirusa i parainfluence
Parvo je opasan virus koji može biti fatalan i najčešći simptom koji na njega ukazuje je krvava dijareja. Hepatitis je infekcija koja napada jetru i bubrege, a simptomi su slab apetit, kašalj i depresija. Ovo je jedna od najbitnijih vakcina, budući da obuhvata sve ove bolesti i stoga je nezaobilazna.

12-24 nedelja
Obavezna vakcina: Besnilo

Besnilo vodi do smrti, a može zahvatiti i ljude i životinje. Psi se mogu zaraziti ako ih već zaraženi pas ujede, ili ako zaražena pljuvačka dodje u dodir sa ranom. Najvidljiviji simptom je agresija, koja uglavnom dovodi do napadanja drugih životinja i pasa. Nakon napada, pas se oseća dezorijentisano i kreće da se krije. Ostali simptomi su smanjen apetit, slabost i grčevi.
Lek protiv besnila ne postoji. Iako simptomi postaju vidljivi kada se pas zarazi, besnilo se može utvrditi tek nakon smrti. Stoga su zaraženi psi uspavani.Najbolja prevencija besnila je obavezna vakcinacija, propisana zakonom, i rpima se jednom godišnje nakon prve vakcine.

12-16 meseci
Obavezne vakcine: Besnilo, DHPP
Opcione vakcine: Koronavirus, Leptospiroza, Bordetella, Lajmska bolest
Određene vakcine se moraju primati redovno, kako bi imale efekta. Najbitnije su vakcine protiv besnila i DHPP vakcina. DHPP vakcinu treba primati jednom godišnje ili jednom u dve godine, dok je vakcina protiv besnila obavezna jednom u godinu dana.

Redovno vakcinište svog ljubimca i ne rizikujte njegovo zdravlje!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *